Artizan Ekmek Ne Demek?
İçinde Ne Olduğunu Artık Biliyorum

ARTİZAN EKMEK
Gastronomi dilinde bilinen artizan ekmeği (artisan bread) yani zanaatkar ekmeği, seri üretim ekmeklerden farklı olarak katkı maddelerinden arındırılmış olarak geleneksel yöntemlerle hazırlanmaktadır.
Hal böyle olunca seri üretim ekmeklere kıyasla raf ömürleri kısa ama kattığımız emek ile bir o kadar lezzetli, sağlıklı ve doğal ekmekler elde edebilmekteyiz. Köy ekmeği yani ekşi mayalı ekmekler de artizan ekmekler kadar lezzetli ve doğal ekmeklerdir.
Burada ele aldığımız ekmekler hiçbir kimyasal eklenmeden hazırlanan artizan ekmeklere örnek oluşturmaktadır.
EVDE EKMEK YAPIMI
Tarihte ekmek emeğin ve bereketin simgesi olmuştur. Yapım tekniği ne olursa olsun tarihin her döneminde ve her dinde önemini ve değerini hep korumuştur ekmek.
Ekmek, un, su, tuz ve mayanın belli ölçülerde karışımının yoğrulması ve mayalandırılması ile oluşan bir üründür. Mayalanmanın ekmekteki vitamin değerini yükselttiği ve sindirimi kolaylaştırdığı düşünülürse mayalandırmanın önemi de ekmek yapımında öne çıkmaktadır.
Tam buğday unundan yapılan ekmeğin vitamin ve mineral içeriği, beyaz un ile yapılana göre daha yüksekken, kepekli ve çavdarlı unla yapılan ekmeğin enerji değeri beyaz ekmekten daha düşüktür.
Hazır aldığımız seri üretim ekmeklere un, su tuz ve mayanın yanı sıra pek çok ekmek katkı maddesi eklenmektedir. Bu maddelerin katılımı ile ekmeğin besin değeri artmakta, raf ömrü uzamakta, hastalık yapıcı mikroorganizmaların gelişimi engellemekte, görünümü ise güzelleşmektedir.
Bu katkı maddelerinin oranları Türk Gıda Kodeksi ekmek ve ekmek çeşitleri tebliğinde belirtilmektedir.
Bunlar;
Antimikrobiyal maddeler
Emülgatörler
Tatlandırıcılar
Oksidanlar
Enzimler
Yağlar
Süt ve süt ürünleri
Soya unu
Stabilizatörler
Kıvam arttırıcılar