LAKTO FERMENTE TURŞU NASIL YAPILIR?

LAKTO FERMENTE TURŞU YAPIM SIRLARI
Malzemeler:
500 gr kornişon salatalık
1 adet havuç
6 diş sarımsak
1/2 dal kereviz sapı
1/2 çay kaşığı tane karabiber
1/2 çay kaşığı hardal tohumu
1 adet defne yaprağı
5-6 adet asma yaprağı
5-6 adet üzüm
Salamura için;
1 litre doğal kaynak suyu
70 gr kaya tuzu
50 ml (1/2 su bardağı) ev yoğurdu suyu veya kefir suyu veya gerçek peynir altı suyu (whey)
Yapılışı:
İlaçsız ve doğal bakteri florasını kaybetmemiş sebzeler yıkanıp oda sıcaklığında kuruyana kadar bekletilir. Cam kavanozlar sirkeli su ile yıkanarak steril edilir.
Su içerisine tuz ilave edilip eriyene kadar karıştırılır.
Salamura suyu için doğal kaynak suları tercih edilir çünkü içme suyundaki klor turşu için istenmeyen bir maddedir. Tuz turşular için aynı zamanda koruyucu bir maddedir. Az koyulursa turşu çabuk bozulur. Çok koyulursa da fermentasyon oluşmaz ya da geç oluşur. Çünkü faydalı bakterilerin gelişimi durur ya da yavaşlar. Bu yüzden tuz dengesi turşularda önemlidir.
Sebzeler kavanozlara sıkça dizilir. Defne yaprağı, tane karabiber ve hardal tohumu eklenir. Bütün bunlar turşuya tat ve lezzet vermenin yanında turşunun küflenmesini önler çünkü doğal koruyucu etki yaparlar.
Üzerine kefir suyu (ev yoğurdu suyu veya daha önce yapılmış fermente turşu suyu) dökülür. Üzerini geçecek kadar salamura suyu koyulup en üste üzüm ve asma yaprağı yerleştirilir. Kapağı hafifçe kapatılarak 2-3 gün oda sıcaklığında bekletilir. Sebzelerin suyun altında kalmasına dikkat edilir.
Fermentasyonun bittiğine yani turşunun olgunluğuna oluşan kabarcıkların bittiği an veya tadına bakılarak karar verilir. Fermentasyon sıcaklığımız 10-20 derece olmalıdır. Daha sonra ağzı sıkıca kapatılarak serin ve güneş almayan bir yer olan buzdolabında saklanır.
LAKTO FERMENTE GIDALARLA İLGİLİ DAHA FAZLA BİLGİ için buraya tıklayabilirsiniz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazının tüm hakları Özlem Helvacıoğlu’na aittir. Sadece kaynak gösterilerek veya habere aktif link verilerek yazıların ve reçetelerin bir bölümü kullanılabilir..