Karbon Cheesecake
Cheesecake'inizi karbonlu mu yoksa karbonsuz mu alırdınız?

Ekmeği bile fazla kızartınca yemekten vazgeçen ben kömürleşmiş bir maddeyi güzelim gıdaların içine eklemeye pek rıza gösteremedim. Bakalım daha neler göreceğiz.
Gelin “aktif karbon” neymiş bir göz atalım…
Aktif karbon genelde kömür, hindistan cevizi kabuğu ve odundan imal edilmektedir.
Aktif karbon, iyi gelişmiş gözenekli yapısı olan karbonlu bir maddedir. Bu özellik aktif karbona güçlü absorbsiyon (emilim) özelliği kazandırmaktır.
Aktif kömür üretimi için kullanılacak organik malzeme yaklaşık 1100 dereceye kadar ısıtılır ve bu esnada maddeye büyük bir basınç uygulanır. Bu aşamada karbon molekülleri gözenekli bir yapıya bürünerek yüzeyi artar.
Tıpta aşırı doz zehirlenmelerinde ve bazı spesifik zehirlenmelerde kullanılır. Zehire neden olan maddenin aktif kömür içerisine hapsedilerek vücuda zarar vermeden kolayca dışarı atılması sağlanır. Ancak her zehirlenme vakasında etkin değildir. Buna doktor karar vermelidir.
Sağlık kurumlarında uygulanan ve ideal dozlarda verilen aktif karbon sağlık açısından güvenlidir.
Aktif kömürün kullanım alanları bunlarla sınırlı olmayıp, özellikle akvaryum filtreleri ile evlerde kullanılan su filtrelerinde filtreleme malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Ayrıca son zamanlarda aktif kömür içeren diş macunları ve diş beyazlatma ürünleri de bulunduğu gibi fotoğrafta gördüğünüz şekilde gıdaların içine de koyulmakta ve tatlılarda ve hatta ekmeklerde kullanılarak siyah renk sağlanmaktadır.
Kararı siz verin. Karbonlu mu karbonsuz mu ?